Laman Download ini disediakan untuk memudahkan para pelayar mendapatkan bahan-bahan yang diperlukan bagi membantu pelaksanaan proses P&P dengan lebih berkesan. Semoga ia bermanfaat untuk semua. Sebahagian daripada bahan yang ada di sini dirangkai (LINK) terus ke sumber asal dan dari website persendirian (http://e-jazirah2u.bravehost.com) JAZAKUMULLAH kepada AKHI MIZI kerana memberi kebenaran ( LINK ).

Lagi Muat turun Bahan P&P sila layari http://e-jazirah2u.bravehost.com

Sabtu, 6 Jun 2009

RESEPI PILIHAN 2 - Kari Ayam Special


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN

1 1 ekor ayam dipotong 12 (untuk lebih sedap,guna ayam yang baru disembelih)

2 2 peket rempah kari daging/ayam(yang kecil)

3 3 biji tomato(dibelah 4)

4 1 labu bawang besar

5 5 ulas bawang putih

6 3 cm halia

7 Sedikit bunga lawang,kulit kayu manis dan buah pelaga

8 4 biiji cili hijau dibelah dua

9 2 helai daun pandan

10 7 ranting daun kari(jangan buang rantingnye)

11 Garam secukup rasa

12 1 senduk kecil minyak masak

13 1 cawan air

14 5 biji ubi kentang dibelah 4 atau 6

CARA MEMASAKNYA

1. Basuh ayam hingga bersih dan toskan.

2. Tumbuk bawang besar,bawang putih dan halia sedikit

3. Panaskan periuk dan masukkan 1 senduk minyak

4. Campurkan rempah daging dengan 1 cawan air

5. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.

6. Masukkan buah pelaga,bunga lawang dan kulit kayu manis

7. Masukkan daun kari dan daun pandan

8. Masukkan tomato yang dibelah 4 tadi

9. Masukkan rempah yang telah dicampur dengan air tadi

10. Kacau dan biarkan mendidih kemudian masukkan ayam

11. Masukkan cili hijau

12. Masukkan ubi kentang

13. Tutup periuk dan biarkan ayam dan ubi empuk

14. Masukkan garam secukup rasa

15. Sesekali kacau gulai untuk mengelak rempah kering dan melekat di periuk

16. Bila ayam dan ubi sudah empuk,tutuplah api.

17. Gulai ayam sudah siap untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 

blogger templates | Make Money Online